Ninainvorm
a blog about art, craft, design and beautiful everyday life
Where to buy

Maybe you can also find my stuff in your neighbourhood! Click here to see an up-to-date list of where you can buy my products.

Wholesale

Interested in selling Ninainvorm postcards, posters, art prints or ceramics in your own shop? You can send me an email at ik_ben_nina@hotmail.com to hear about the possibilities!

Mijn handschrift
Sorry, this one is in dutch. If I had to write all this in english, probably no one would have understood it, so now at least the dutch readers do...
 
Het is al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een stukje in het Nederlands schreef. Eerst deed ik het vrijwel dagelijks, vervolgens besloot ik om Engels en Nederlands af te wisselen en al spoedig schreef ik vrijwel alleen nog maar in het Engels. Op de een of andere manier werkte die taal voor mij een beetje verslavend: al snel begon ik over de onderwerpen waarover ik hier wilde schrijven in het Engels te denken, en dan lag het voor de hand om het ook maar zo op te schrijven. Het feit dat ik voor mijn studie nu ook veel in het Engels moet schrijven helpt zeker ook mee. En uiteraard mijn verguldheid over het feit dat ik nu ineens lezers uit India, Canada en Nieuw-Zeeland blijk te hebben. Ik ben ook maar een ijdel mens...
Maar bepaalde onderwerpen lenen zich beter voor het schrijven in een taal die toch niet mijn moedertaal is dan andere. Over een leuke bank of een mooi behangetje schrijven gaat best wel in het Engels, maar zie de meer persoonlijke thema's of je gevoel voor humor maar eens 1 op 1 overgezet te krijgen... Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee of mijn zorgvuldig met online woordenboek in elkaar gefrutselde grapjes ook een beetje overkomen in het Engels.
Ook stoor ik me soms aan mijn toch wat beperkte vocabulaire. Wie schrijft over mooie dingen, ontkomt er niet aan om de bijvoeglijk naamwoorden die uitdrukking geven aan het fenomeen ‘mooi’ heel vaak te gebruiken. Nu kun je dat in het Nederlands nog eens afwisselen met wat synoniemen of uitdrukkingen met een min of meer vergelijkbare betekenis, maar in het Engels blijkt dat toch lastiger. Op een gegeven moment zag ik mezelf zo vaak licht hysterische termen als amazing, terrific, lovely en wonderful gebruiken dat ik me langzaam maar zeker zo’n Amerikaan met eeuwige tandpasta-smile begon te voelen.
 
Maar goed, even terug naar het Nederlands dus voor vandaag. Een van de leuke dingen van het bloggen vind ik het krijgen van reacties van anderen, zo nu en dan uit onverwachte hoek. Een hele tijd geleden schreef ik een stukje waarin ik refereerde aan mijn handschrift en mijn neiging om altijd te tekenen en schrijven met dikke, impulsieve lijnen. Ik verwees in dat stukje naar de handschriftanalyse en de mogelijkheid om aan de hand van je manier van schrijven iets over je persoonlijkheid te weten te komen. Hierbij plaatste ik een linkje naar een website over handschriftanalyse.
Een tijdje later ontving ik een reactie van de maker van de website: of ik het leuk vond als hij een beknopte analyse van mijn handschrift zou maken? Benieuwd stemde ik toe, en stuurde een korte handgeschreven brief naar hem toe. Stiekem al wel een beetje denkend: schrijf ik wel voldoende netjes? Hoeveel van mijn diepste geheimen en meest akelige karaktertrekken heb ik met het schrijven van deze paar simpele woorden verraden?
Met de akelige karaktertrekken bleek het mee te vallen. De analyse die ik ontving schetste eigenlijk een behoorlijk sympathiek beeld van de persoon die bij het handschrift hoorde, ikzelf dus. Zo horen we dat graag. Maar klopte het ook een beetje?
 
‘De schrijfster is een enthousiaste, vriendelijke, niet alledaagse jonge vrouw met een groot creatief en scheppend vermogen. Ze is zeker geen ‘doorsnee’ persoonlijkheid en laat door haar aparte lettervormen zien dat ze zich op geheel eigen wijze heeft ontwikkeld. Ze neigt wat naar het extravagante, het sensuele en zal dit ook in haar uiterlijk, haar kleding en in haar levensstijl laten blijken. Felle kleuren, lekkere dingen, een beetje luxe en de nodige durf en lef zullen ervoor zorgen dat het leven met haar zeer zeker niet saai en voorspelbaar zal zijn.’
 
Hmm… klopt dat? Ik vind het lastige met dit soort omschrijvingen altijd dat ik mezelf overal wel een beetje in herken. Iedere enigszins uitgebalanceerde persoonlijkheid (al zou ik mezelf niet altijd zo willen omschrijven!) heeft van alles wel wat in zich. Maar goed, enigszins creatief ben ik wel, enthousiast alleen als iets me enthousiast maakt (en dus ook vaak niet), maar dan ben ik het inderdaad ook goed, en doorsnee ben ik denk ik inderdaad niet. Saai en voorspelbaar hopelijk ook niet trouwens.
Bij het hele extravagante heb ik zo mijn bedenkingen, ik hou inderdaad van felle kleuren, lekkere dingen en luxe, maar die ‘nodige durf en lef’ ontbreken nog wel eens. Diep van binnen ben ik een echte paradijsvogel, zullen we maar zeggen…
 
‘Ze kan wat gehaast zijn, maar dat zal niet snel tot chaotische taferelen leiden wat men wellicht van een kunstenares zou verwachten. Ze is eigenlijk best gesteld op orde, heeft een groot doorzettingsvermogen en ze zal zichzelf hoge, maar haalbare doelen stellen. De schrijfster is zeer communicatief ingesteld, altijd in voor een discussie, maar heeft soms wat moeite om anderen aan het woord te laten. Ze kan haar gedachten en gevoelens goed naar de buitenwereld uiten waarbij ze best wel eens wat kritisch uit de hoek kan komen.’
 
Gehaast? Ja!
Geen chaotische taferelen? Hmm…? Misschien toont mijn handschrift toch mijn betere zelf…
Gesteld op orde?
Jazeker, zolang iemand anders die orde op zaken stelt…
Doorzettingsvermogen?
Soms wel, soms niet…
Communicatief?
Varieert…
In voor discussie?
Vroeger wel, wordt steeds minder.
Moeite anderen aan het woord te laten?
Dat moet je anderen vragen!
Kritisch? Uhm… laat dat ‘best wel eens’ maar weg.
 
‘Ze is een betrouwbare vriendin en ze zal er ook moeite voor willen doen een relatie op te bouwen en te onderhouden. Ze weet van zichzelf wat haar zwakke en sterke punten zijn en heeft wat dat betreft een realistisch zelfbeeld. Haar diepere gevoelens zal ze niet zo snel met de buitenwereld delen, daarvoor moet toch eerst een vertrouwensband ontstaan. Ze zal mensen tot een bepaald punt tot haar egvoelsleven toelaten, maar ze zal ook bepaalde zaken graag privé willen houden.’
 
In dit stukje herken ik mezelf wel. Ik ben behoorlijk ‘op mezelf’, ben niet altijd de beste vriendin in de zin van vaak bellen, op tijd het juiste kaartje sturen etc., maar ik ben wel erg trouw en zal iemand nooit laten zitten op een moeilijk moment. Althans, zo ervaar ik mezelf, helemaal zeker weten of het ook zo overkomt doe je natuurlijk nooit.
Of ik een realistisch zelfbeeld heb vind ik moeilijk te zeggen. Ik kan altijd veel meer zwakke dan sterke punten van mezelf opnoemen. Of dat een minderwaardigheidscomplex of een realistisch zelfbeeld is laat ik maar even in het midden…
In de rest van de analyse vielen nog termen als ‘eigenwijs’ en ‘eigengereid’ (ik zeg: helemaal niet! Ik weet gewoon wat goed is…), ‘snelle en scherpe gedachtegang’ (best wel, maar afhankelijk van het onderwerp: als mij een wiskundige kwestie wordt voorgelegd, wil die snelle gedachtengang nog wel eens akelig stilvallen) en ‘sterke voor- en afkeuren’ (dat kan ik onmogelijk ontkennen).
 
Ik vind het altijd wel interessant wanneer iemand op basis van een bepaald kenmerk, zoals geboortedatum, muzieksmaak, handschrift of wat dan ook iets meent te kunnen zeggen over de rest van je karakter. Ik geloof ook wel dat uit allerlei kenmerken dingen over je persoonlijkheid te herleiden zijn. In horoscopen geloof ik op zich niet (hooguit wanneer het me uitkomt), maar het valt me wel op dat een aantal eigenschappen die altijd als kenmerken van mijn sterrenbeeld (schorpioen) genoemd worden, ook terug komen in deze handschriftanalyse.
Tegelijkertijd heb ik vanuit het idee dat je persoonlijkheid toch redelijk dynamisch is, en dat je zicht op jezelf beperkt is, toch altijd wel moeite met ‘karakterschetsen’. Ik zie mezelf als vriendelijk en onaardig, als sociaal en a-sociaal, als sterk en zwak, als eigengereid en meegaand, als rationeel en emotioneel. Ik ben bang maar heb ook lef, ik ben bijzonder en oersaai, geïnteresseerd en egocentrisch, ik ben eerlijk en oprecht maar ook laf en onecht. Ik ben even bloedserieus als dat ik grappig ben, althans, dat geloof ik zelf graag. En dat is nou vaak een beetje het punt met karakteranalyses: je herkent er altijd wel iets in, misschien wel alleen de dingen die je zelf graag wilt zien. En de positieve eigenschappen die je worden toegeschreven, maar waar je zelf eigenlijk een beetje over twijfelt? Je zou wel gek zijn om die te ontkennen…
 
Deze aarzelingen nemen niet weg dat ik het erg leuk vond om te lezen wat een deskundige uit mijn handschrift haalde. Het is een grappig handvat om eens na te denken over hoe je zelf in elkaar zit (voor het geval je dat nog niet genoeg deed!): wat herken je en wat juist helemaal niet?
Ik denk dat het idee jezelf te kennen een illusie is, maar een poging doen is natuurlijk nooit weg. Voor wie ook benieuwd is naar wat je handschrift over je zegt: via
deze website kun je een analyse laten maken!

Comments

ismoyo on 2008-01-10 03:54
Hi Nina, ik volg je blog nu een tijdje en als Amsterdamse in New York vindt ik het leuk om zomaar opeens een Nederlands stukje te lezen. (al wist ik natuurlijk al wel dat jij in NL zit, ik volg het nog niet zo lang dat ik je eerdere Nederlandse stukjes voorbij heb zien komen)
Ik voel je wat betreft de kennis van bijvoegelijk naamwoorden. Maakt niet uit, ook al woon ik in Amerika, je moedertaal blijft je moedertaal en daar kan je je gewoon veel specifieker in uitdrukken. Ik kies voor Engels op mijn blog omdat je daar dan weer zoveel meer mensen mee kunt bereiken. Misschien moet ik ook eens een keertje een Nederlands stukje schrijven? Gezellig! (ook zo'n niet te vertalen woord!)
Alina on 2008-01-10 08:50
Ga vandaag direct even koekeloeren op die site...
MamaSuikerschatje on 2008-01-10 13:59
Het eerste wat ik dacht bij de analyse is het feit dat de analyst misschien ook wel naar je weblog heeft gekeken en daar veel info vanaf heeft gehaald...maar globaal zal er best veel uit je handschrift te halen zijn. Alleen die gedetailleerde kenmerken kun je volgens mij niet uit een handschrift halen. Sceptisch als ik ben ga ik misschien toch maar eens kijken op de website om te zien of mijn waarheid ook de waarheid van de analyst is.
En o ja ,je nieuwjaar kaart komt nog hoor, ik wacht op een goed moment om je echt te verrassen en ik krijg nu nog steeds nieujaarskaarten binnen van vrienden dus de tijd van de 'gewone' nieuwjaarskaart is nog niet voorbij...wacht maar geduldig af...
Harriet van den Eerenbeemt on 2008-01-10 15:14
Hoi Nina,
Wij hebben op het werk laatst een studiedag gehad waar gewerkt werd met het Godenspel. Je persoonlijkheid aan de hand van de archetypische eigenschappen van de Griekse Godinnen (in ons geval). Wij hebben het vragenlijstje thuis ook allemaal ingevuld en de uitkomsten waren behoorlijk herkenbaar. Als je dat soort dingen leuk vindt: je kunt het testje doen via www.inspirationworks.nl
In jouw geval vermoed ik veel Aphrodite en Athena, maar voor hetzelfde geld zit ik er compleet naast.
Groeten, Harriet
on 2008-01-10 18:01
Hee Nina!
 
Leuk (ook zo'n woord..) die overpeinzingen. Herken de dynamische persoonlijkheid erg, Ik herken mezelf in bijna iedere horoscoop, maar toch blijf ik ze lezen..Vind het wel prettig om niet in hokjes te denken en te passen,maar ook lastig, want hoe ben je dan eigenlijk wel? (Jaja, ik ga helemaal op in het maatschappelijk werk..)
 
tot snel, liefs, Karlijn
nina on 2008-01-11 13:45
@ Harriet: dat ga ik eens testen, ik vind testjes altijd wel leuk, ik ben benieuwd!
Comment
Your name/nickname
Your website url
Email
content_comment_social_profile
This is a required field
About Ninainvorm

My name is Nina, I'm a ceramics and paperwares designer and mom of Rosa and Julie. This blog is about making, living, liking, loving and so much more!

Want to get in touch? You can always send me an email through ik_ben_nina@hotmail.com.

Ninainvorm shop
Categories
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl Design by: Mooiestijlen.nl